Stats 2021: Laminate picks up right where it left off in 2020

Andere waarnemers in de sector waren het daarmee eens en merkten op hoe de relatie tussen prijsstelling aan de kostenkant van de vergelijking en groei per eenheid de activiteit in de categorie enigszins kan scheeftrekken. Dit is met name het geval gezien de robuuste activiteit die de laminaatvloersector midden tot eind 2020 en begin 2021 meemaakte, toen concurrerende invoer van harde oppervlakken schaarser werd vanwege beperkingen in de toeleveringsketen.

“Het jaar 2020 was absoluut een anomalie met een astronomische piek in de vraag die plaatsvond in het tweede kwartaal van 2020, toen consumenten die thuis onderdak zochten massaal naar thuiscentra stroomden”, zegt John Hammel, senior directeur hardhout en laminaat, Mannington. “De vraag naar laminaatvloeren is sinds medio 2020 sterk gebleven, maar problemen met de aanvoer van grondstoffen beperkten het groeiniveau in 2021.”

De waarheid is echter dat prijsstijgingen niet de enige reden zijn voor de groei van laminaat in dollars vorig jaar. Veranderingen in de productmix speelden ook een rol bij het verhogen van de totale dollarwaarde van de markt, aangezien de vraag naar dikkere producten in 2021 duidelijk was. functies en voordelen toegevoegd die wat extra kosten met zich meebrachten, wat resulteerde in een grotere nettowaarde”, zegt Derek Welbourn, CEO van Inhaus.

Kyle McAllister, directeur van de categorie hardhout en laminaat, Shaw, was het daarmee eens. “Hoewel een deel van die groei werd toegeschreven aan toename van grondstoffen, zou ik zeggen dat veel ervan werd toegeschreven aan prestaties”, legde hij uit. “De gemiddelde verkoopprijs stijgt vanwege de prestaties, wat betekent dat we in 2021 wat organische groei (in dollars) voor de categorie hebben gezien.”

Aandeel van taart met harde ondergrond

Hoewel laminaat in 2021 een bescheiden winst boekte – hoewel een redelijk percentage van die extra inkomsten kan worden toegeschreven aan materiaalprijsstijgingen – daalde het aandeel van de categorie in de totale vloerbedekkingsmarkt zelfs een beetje. In termen van verkoop vertegenwoordigde laminaat vorig jaar slechts 4,9% van de totale omzet van de sector – dat is iets minder dan 5% in 2020; 5,5% in 2016; en 6,6% in 2011, FCNieuws onderzoek toont aan.

Hetzelfde kan gezegd worden voor het aandeel van laminaat in de totale verkoop en volume van harde oppervlakken. In 2021 was laminaat goed voor 8,2% van de totale verkoop van harde oppervlakken en 10% van het volume van harde oppervlakken. Dat plaatst de categorie achter veerkrachtig (53,6%), keramiek (19,6%) en hardhout (17%) met betrekking tot dollars. Laminaat loopt ook achter op de meeste van zijn tegenhangers met harde oppervlakken in de afdeling vierkante meters, met uitzondering van hardhout en rubber. Hier is laminaat goed voor ongeveer 10% van het verkochte volume aan harde oppervlakken, opnieuw overtroffen door veerkrachtig (29,2%) en keramiek (12,3%). Laminaat kreeg echter een altijd zo kleine voorsprong op hardhout (9,8%) maar een veel grotere voorsprong op rubber (0,6%).

Kanaalsegmenten verschuiven

Het zal niemand verbazen dat thuiscentra het grootste deel van de verkoop van laminaatvloeren op de Amerikaanse markt voor hun rekening nemen. Uit onderzoek van FCNews blijkt dat Home Depot, Lowe’s en Menards hun respectieve aandeel in de verkoop van laminaatvloeren hebben verhoogd tot respectievelijk 39%, 23% en 6% van de categorieverkoop in 2021. Als alternatief was het aandeel van de speciaalzaken in de laminaatverkoop in 2021 naar schatting gedaald tot 13,4%, tegen ongeveer 20% in 2020. “Thuiscentra domineerden laminaat in 2021”, merkte Mohawk’s Moore op.

laminaat verkoopMaar dat is niet noodzakelijk het gevolg van vermeende tekortkomingen op het niveau van de gespecialiseerde detailhandel. “De algemene vraagvergelijking per verkoopkanaal was enigszins scheef in 2021 ten opzichte van 2020, aangezien speciaalzaken werden gesloten terwijl thuiscentra in het tweede kwartaal van 2020 open bleven”, merkte Mannington’s Hammel op. “Bij een vergelijking op jaarbasis pakten de speciaalzaken een deel van het marktaandeel dat ze in 2020 verloren om dichter bij een historische splitsing tussen de twee kanalen te komen. Thuiswinkels hadden echter nog steeds het overgrote deel van de omzet in 2021 ten opzichte van speciaalzaken.”

Op grond van deze uitsplitsing is het echter veilig om te zeggen dat het grootste deel van de producten die door het thuiscentrum/big-box-kanaal bewegen, doorgaans richting het openingseinde van het prijsspectrum neigt (dwz het 7 mm- en 8 mm-productaanbod dat zo aantrekkelijk is voor huurders en doe-het-zelvers). Dit ondanks dat de gemiddelde groothandelsprijs voor laminaat steeg van $ 1,19 in 2020 tot ongeveer $ 1,24 per vierkante meter bij het eerste verkooppunt in 2021. Tien jaar geleden was de gemiddelde verkoopprijs $ 1,07.

Tegelijkertijd blijft de markt een groter onderscheid zien tussen de soorten producten die worden verkocht in thuiscentra en andere detailhandelszaken, met name speciaalzaken en de grote inkoopgroepen. Veel laminaataanbiedingen in de grote dozen zijn te koop voor minder dan $ 2,39 per vierkante voet, blijkt uit anekdotisch onderzoek. Ter vergelijking: de meeste speciaalzaken promoten laminaatproducten met een totale dikte van 10 mm tot 12 mm – producten die iets meer winst opleveren. Met deze opstapproducten kunnen speciaalzaken meer marges verdienen, aangezien ze doorgaans tussen de $ 3,99 en $ 5,49 vallen.

laminaat verkoopHet is vermeldenswaard dat deze hoogwaardige producten het voor consumenten ook moeilijker maken om soortgelijke laminaatvloeren in de kiosk te kopen, omdat het geen appels-met-appels-vergelijking is.

Wat nog belangrijker is, is dat deze meerlagige, gerichte aanpak fabrikanten die verschillende kanalen bedienen, helpt om conflicten te verminderen die kunnen ontstaan ​​wanneer vergelijkbare merken worden aangeboden via zowel thuiscentra als speciaalzaken. Een duurder aanbod, zeggen voorstanders, helpt prijsshoppen en verdere kannibalisatie binnen de categorie te voorkomen, terwijl fabrikanten in meer segmenten van de markt kunnen participeren.

Eindgebruik verbruik

Hoewel een deel van de functionele dynamiek van de laminaatsector de afgelopen jaren is verschoven, is er niet veel veranderd in termen van de eindgebruikssectoren die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het laminaatverbruik. Zo bleef de vervanging van woningen, de belangrijkste bron van laminaatverkoop, stabiel op ongeveer 80%, terwijl nieuwe residentiële toepassingen slechts een lichte stijging lieten zien, ongeveer 1%, tot 15% in 2021.

Aan de niet-residentiële kant van het bedrijf bleven de Main Street-applicaties stabiel op ongeveer 4,8% van de omzet. En hoewel de goed gedocumenteerde prestaties van laminaatvloeren blijven verbeteren, vooral als het gaat om hogere algemene slijtvastheid en deukbestendigheid, heeft dat niet noodzakelijkerwijs geleid tot hogere specificaties voor commerciële vloeren. De gespecificeerde markt voor bedrijfsvloeren voor laminaat (ongeveer 0,2%) blijft relatief laag in vergelijking met andere segmenten en categorieën.

“We zijn van mening dat er meer activiteit is geweest in de nieuwbouw van woningen en in de hoofdstraat commerciële,” zei Inhaus’ Welbourn. “De cijfers zijn bescheiden, maar een significante stijging voor speciaalzaken die deze sectoren over het algemeen bedienen. We schatten een verschuiving van ongeveer 2% voor elke categorie.”

Binnenlands versus import

Een van de meest dramatische verschuivingen die de laminaatvloersector in 2021 meemaakte, vond plaats aan de importkant van de vergelijking. Zendingen uit China – dat nog steeds wordt geconfronteerd met beperkende krachten in de vorm van lopende heffingen en tarieven – is vorig jaar naar schatting met vier procentpunten gedaald tot 38%. Dat is minder dan 42% in 2020 en bijna 48% van de invoer in 2019. Net als veel van de andere concurrerende categorieën voor harde oppervlakken, namelijk hardhout, SPC, WPC en dergelijke, namen andere Zuidoost-Aziatische landen een groot deel van de verloren capaciteit op.

“We zagen een daling van de Chinese import van 2019 tot 2020, maar het algemene Chinese importvolume in 2021 kwam nauw overeen met 2020”, aldus NALFA’s juni.

Barron Frith, president, CFL, was het daarmee eens en merkte op: “Het grootste deel van ons laminaat komt uit onze fabrieken in Vietnam en niet uit China, dus we kunnen het eens zijn met deze trend.”

Frith ziet met name een stijgende vraag naar hoogwaardige laminaatproducten, waarvan er veel in de VS worden gemaakt of uit Europa worden geïmporteerd. “We zien dat de vraag naar producten met toegevoegde waarde sterk zal blijven en een van de belangrijkste groeimotoren voor de categorie zal zijn.”

Inhaus, dat zijn laminaatvloeren uit Duitsland haalt, ziet dezelfde trend. “Ja, er is een algemene vermindering van laminaat uit China geweest, aangezien Duitsland en binnenlandse producenten concurrerend waren op het gebied van kosten, innovatie en service”, vertelde Welbourn. FCNieuws. “De congestie van de scheepvaart in Azië was iets uitdagender, hoewel iedereen te maken heeft gehad met logistieke uitdagingen, zowel nationaal als internationaal.”

China was echter niet de enige regio waar de import van laminaatvloeren naar de VS daalde. Volgens de European Producers of Laminate Flooring (EPLF) daalden de verzendingen naar de VS met een oogverblindende 21,4% in vergelijking met 2020. (Egger Alleen al het vertrek van Flooring uit de Amerikaanse laminaatmarkt was verantwoordelijk voor een deel van de vermindering, merken waarnemers op.) Uit anekdotisch onderzoek blijkt ook dat er minder laminaatproducten vanuit Canada op de Amerikaanse markt komen, aangezien dat land zijn bestaande capaciteit hergebruikt om klanten binnen zijn grenzen te bedienen – vooral de grote box winkels daar.

Het vertrek van sommige fabrikanten uit de Canadese markt had ook een impact op de export van laminaat naar de VS. Waar gaat alle capaciteit van de Europese laminaatvloerfabrikanten naartoe? Uit statistieken van de vereniging blijkt dat Latijns-Amerika in 2021 getuige was van de grootste toestroom van in Europa geproduceerd laminaat, waarbij de regio vorig jaar een toename van 61,5% in zendingen genereerde. Dat is ongeveer 245 miljoen vierkante voet product. Ter vergelijking: de EPLF-verkoop van laminaatvloeren aan klanten in West-Europa steeg met 2,59%, terwijl in Oost-Europa de EPLF-zendingen naar Rusland vorig jaar met meer dan 16% stegen. Terwijl dit allemaal buiten onze grenzen gebeurt, is de productie van laminaatvloeren in de VS proportioneel gegroeid, zeggen waarnemers.

“De invoer uit China en Europa daalde aanzienlijk, beginnend in 2020, en bleef op een relatief laag percentage van de markt”, legt Mannington’s Hammel uit. “Naar mijn schattingen namen Amerikaanse producenten het grootste percentage van de laminaatvloerenmarkt op.”

Lokale investering

Inderdaad, Amerikaanse laminaatleveranciers voeren hun spel op. Mohawk heeft bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd in de laminaatproductie in de Verenigde Staten, waardoor de capaciteit van zijn bestverkopende RevWood-productaanbod is toegenomen. Het bedrijf startte de eerste fase van zijn uitbreidingsplannen voor laminaatvloeren in het vierde kwartaal van 2021, en de tweede fase volgt in 2023. Volgens het bedrijf zullen de nieuwe productielijnen in staat zijn om de volgende generatie laminaatvloeren te produceren op basis van op propriëtaire technologieën. “We hebben de productcategorie versterkt met verbeterde visuals en waterdichte prestaties”, zegt Jeff Lorberbaum, voorzitter en CEO van Mohawk.

Uiteindelijk draait het volgens Mohawk allemaal om het verhogen van de operationele efficiëntie. “Een ding dat COVID-19 ons leerde, was dat de productie dichtbij de winkel goed is vanuit het perspectief van de toeleveringsketen”, legt Moore uit. “We verhogen zeker onze binnenlandse productiecapaciteit om aan de behoeften in de markt te voldoen.”

Om niet achter te blijven, blijft Mannington – dat ook laminaatvloeren produceert vanuit zijn productiefaciliteit in North Carolina – ook zwaar investeren in de binnenlandse productie. Idem voor Swiss Krono, dat veel grote merken op private label basis levert.

Toekomstig potentieel

De heropleving van laminaatvloeren op de Amerikaanse markt zal naar verwachting in de nabije toekomst aanhouden, zeker zolang de problemen in de toeleveringsketen rond concurrerende categorieën harde oppervlakken aanhouden.

“Binnenlands laminaat heeft zeker een sterke stijging doorgemaakt tijdens de COVID-19-periode en de daaruit voortvloeiende wereldwijde beperkingen in de toeleveringsketen, zowel door de beschikbaarheid als door de dramatische stijging van de transportkosten die we hebben gezien vanuit Azië en Europa”, zegt Kyle Brown, executive vice president sales en marketing voor Zwitserse kroon. “Hoewel de reactie van de consument op de hogere winkelprijzen op dit moment onzeker is, denken we dat laminaat zijn positie op de markt zal behouden. Laminaat is een volwassen product dat heeft gereageerd op de plasticdreiging door organische verbetering om het aandeel te beschermen. Deze verbeteringen omvatten decors van betere kwaliteit, meer ingewikkelde texturen en een snelle evolutie van vochtbestendig/waterdicht laminaataanbod.”

Shaw’s McAllister was het daarmee eens. “Consumenten gaan terug naar laminaat”, merkte hij op. “Het biedt realistische beelden en vele andere voordelen. Bovendien is er veel Amerikaanse productie die daarmee gepaard gaat. Op een bepaald moment zie je misschien een daling, maar niet snel.”

Leidinggevenden voorspellen een extra incrementele groei voor laminaat in sectoren die voorheen niet werden bediend door de categorie. Inhaus’ Welbourn signaleert bijvoorbeeld een toegenomen belangstelling voor de bouwsector voor zowel eengezins- als meergezinswoningen. “Laminaat heeft in 2021 een aanzienlijke groei doorgemaakt en we zien dit in 2022 zo doorgaan”, zei hij.

Comments are closed.