Reliable HVAC solutions for a troubled sector

Twee belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar hebben een weinig vleiend licht geworpen op de residentiële ouderenzorgsector in de staat Australië. Het verbeteren van zaken kost tijd en brengt veel veranderingen met zich mee, waaronder het gebruik van geschikte, hoogwaardige HVAC-oplossingen.

Op dit moment ligt de focus op normen binnen de Australische residentiële ouderenzorgsector net zo hoog als ooit.

Uitgebracht op 1 maart van dit jaar, het eindrapport van de Koninklijke Commissie voor de kwaliteit van ouderenzorg riep op tot een fundamentele hervorming van de sector. Beschrijvend het Australische ouderenzorgsysteem als “ondermaats” en wijzend op “fundamentele systeemgebreken in de manier waarop het Australische ouderenzorgsysteem is ontworpen en bestuurd”, zei het dat degenen die zorg ontvangen “beter verdienen”.

Bovendien valt één sector – residentiële ouderenzorg – op als een mislukking, ondanks de relatief sterke en succesvolle algemene reactie van het land op de COVID-19-crisis.

Hoewel zaken als bestuur, personeelsbezetting en opleiding de meest urgente prioriteiten zijn om deze situatie recht te zetten, zijn ook andere factoren, zoals het ontwerp van gebouwen, voorzieningen en het gebruik van geschikte technologieën om de zorg en het comfort te verbeteren, belangrijk.

HVAC is een perfect voorbeeld. De aanhoudende pandemie heeft tekortkomingen blootgelegd in de manier waarop ventilatie wordt gebruikt in de context van de ouderenzorg. De regelmatige, schijnbaar eindeloze reeks uitzendingen van hotels in quarantaine, evenals de reeds genoemde crises die vorig jaar verschillende instellingen voor ouderenzorg troffen, illustreren het probleem.

Ventilatie

Zoals professor Geoff Hanmer, een ventilatie-expert van de Universiteit van Adelaide, onlangs aan het ABC vertelde, zou een betere ventilatie dit probleem kunnen verminderen. Het goede nieuws is dat er verschillende producten en leveranciers zijn die hierbij kunnen helpen.

EBSA

EBSA biedt een reeks geautomatiseerde gevelsystemen, waaronder bedienbare glazen lamellen, vaste en bedienbare glazen daken en algemene raamautomatiseringssystemen. Een belangrijk kenmerk van deze technologie is de aanwezigheid van bedieningselementen en raamactuators die digitaal communiceren.

EBSA’s Advanced Communication BUS (ACB)-protocol maakt nauwkeurige controle van ramen mogelijk in combinatie met een luchtkwaliteitssensor om automatisch de temperatuur, CO2, en vochtigheid; en schakelt het mechanische verwarmings-/koelsysteem uit wanneer de ramen worden geopend.

Wat deze technologie onderscheidt van de meeste traditionele systemen, is dat ramen kunnen worden ingesteld om automatisch te moduleren als reactie op veranderingen in de binnenluchtkwaliteit. Ze gaan slechts zover open als nodig is om de optimale temperatuur te behouden.

Hoewel deze technologie doorgaans wordt geassocieerd met onderwijsgebouwen (waar monitoring van CO2 niveaus verplicht is), is het van toepassing op instellingen voor ouderenzorg. Het heeft het potentieel om het voortouw te nemen bij het creëren van gezondere en comfortabelere binnenomgevingen.

En het is niet alleen geschikt voor gebruik met typische luifelramen, maar ook voor EBSA’s assortiment van enkel- en dubbelglas architecturale glazen lamellen en passiefhuis-gecertificeerde glazen daken.

Renson

Healthbox 3.0 is een vraaggestuurd, ‘smart building ready’ ventilatiesysteem van Renson. Dankzij de ingebouwde sensoren, die de luchtvochtigheid meten, wordt CO2 en/of VOC’s, kan het systeem de ventilatieniveaus variëren afhankelijk van de omstandigheden.

Als onderdeel van het C+ ventilatiesysteem (dat verse lucht levert via raamventilatie), is de unit uitgerust met een stille, energiezuinige ventilator die tot 30% minder energie verbruikt dan eerdere modellen. Met een strak design, een hoogte van slechts 20 cm en externe ventielaansluitingen is de Healthbox 3.0 ventilatie-unit onopvallend en gemakkelijk uit het zicht te verbergen.

En dankzij de bijbehorende app kan de gebruiker eenvoudig de huidige luchtkwaliteit volgen, evenals recente activiteit en instellingen, en logs per ruimte voor ventilatie, vochtigheid, CO2 en/of VOC-niveaus.

Standaard werkt de Healthbox 3.0 volgens het ventilatieprofiel ‘Gezondheid’ van het systeem. Dit profiel zorgt ervoor dat de binnenlucht niet alleen gezond is, maar ook energiezuinig wordt bewaakt en behandeld. Er zijn echter ook andere profielen om uit te kiezen. Het profiel ‘Intense’ zorgt ervoor dat vervuilde lucht snel wordt afgevoerd, terwijl het profiel ‘Eco’ energie-efficiëntie voorop stelt. Afzuiging vindt dus plaats over een langere tijd en op een lager ventilatieniveau.

UV-licht en respiratoire virale infecties

Naast ventilatie is er steeds meer bewijs dat ultraviolet licht effectief kan zijn bij het verminderen van het aantal virale luchtweginfecties zoals COVID-19 in residentiële ouderenzorginstellingen.

Dit erkennende, heeft het Clinical Trials Activity Initiative van het Medical Research Future Fund van de Federale Overheid in januari van dit jaar 1,4 miljoen dollar toegekend aan een Flinders University-onderzoek naar UV-licht en ademhalingsvirussen. Het onderzoek start in juli van dit jaar.

Ziekenhuisproducten Australië

Het is te hopen dat het onderzoek zal bevestigen dat het gebruik van UV-licht een effectieve manier is om dit probleem aan te pakken. En dat producten zoals UV Angel Clean Air van Hospital Products Australia een rol spelen bij het verminderen van de verspreiding van virussen zoals COVID-19.

UV Angel Clean Air is een onopvallende plafondunit die UV-C-licht gebruikt om een ​​gezondere omgeving te creëren voor ouderenzorginstellingen, of alle gemeenschappelijke ruimtes waar mensen wonen, werken of samenkomen.

Het werkt door lucht in een afgesloten kamer met een reeks ventilatoren en filters te zuigen en het vervolgens te behandelen met UV-C-licht met een golflengte van 254 nm. De unit bevat geen chemicaliën, ozon of gevaarlijke bijproducten en werkt op cellulair niveau om bacteriën, schimmels en virussen in de lucht te deactiveren; en recirculeer behandelde lucht terug in de kamer.

UV Angel Clean Air reinigt omgevingen automatisch en continu, zonder de operationele prestaties of het comfort van bewoners en personeel te beïnvloeden. Daarentegen vangen andere filtratiesystemen zoals HEPA-filters ziektekiemen op, maar doden ze niet. Bovendien moeten hun filters regelmatig worden vervangen en worden ze zelf biologisch gevaarlijk.

Verwarmen & koelen

Ventilatie en viruspreventie zijn niet het hele verhaal. Hoewel airconditioning niet verplicht is in residentiële ouderenzorg, introduceert de federale regering in juli wetgeving die bevestigt dat dergelijke faciliteiten een “comfortabele en veilige serviceomgeving” bieden aan hun bewoners.

Gezien het Australische klimaat zijn effectieve verwarmings- en airconditioningsystemen hier een belangrijk onderdeel van. Enkele opmerkelijke producten en leveranciers op dit gebied zijn de volgende.

Jacht Verwarming

Vervaardigd in België Zorg voor de weg is een strak en elegant hydronische verwarmingspaneel in convectorstijl dat voldoet aan de strenge EN442-normen.

Verwarmd water wordt gepompt door de interne warmtewisselaar met gesloten vin die in het paneel is verborgen. De warme warmtewisselaar verwarmt vervolgens plaatselijk de omringende lucht en bevordert de warmteconvectie naar boven en rond de woonruimte. In wezen creëert het verwarmingspaneel een warme, comfortabele omgeving zonder dat er geforceerde lucht nodig is.

Jaga Strada is licht van gewicht en vereist slechts een laag watergehalte. Het heeft een lage oppervlaktetemperatuur en is daarom veilig en geschikt voor gebruik in instellingen voor ouderenzorg. Hij is voorzien van verborgen kleppen en leidingen, een vermogen van 0,693 – 5,382 kW, en is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren en afwerkingen. Het wordt geleverd met 30 jaar garantie.

Fujitsu

Het Fujitsu General VR-II warmteterugwinningssysteem is het hele jaar door een ideale oplossing voor residentiële ouderenzorg en biedt gelijktijdige koeling en verwarming via één enkel koelsysteem. Het maakt onafhankelijke temperatuurinstellingen voor individuele units mogelijk en zorgt voor comfort voor zowel personeel als bewoners.

Het systeem zorgt voor een energiezuinige werking door warmte-energie van te koelen kamers naar te verwarmen kamers over te brengen, en beschikt ook over verschillende andere energiebesparende functies, waaronder een krachtige propellerventilator die is ontworpen met behulp van Computational Fluid Dynamics; een driefasige DC-ventilatormotor met geavanceerde driverbesturing; en meer.

Bovendien maakt het Fujitsu General VR-II warmteterugwinningssysteem gebruik van meerdere bedieningen voor buitengebruik. Dit betekent dat, in gevallen waar meerdere buitenunits zijn aangesloten, door elke compressor een geavanceerde handeling wordt uitgevoerd. In plaats van één compressor op vollast te laten draaien en koelmiddel naar één warmtewisselaar te verdelen, werken dus alle compressoren op deellast. Het systeem verdeelt koelmiddel naar alle warmtewisselaars en de operationele efficiëntie wordt verbeterd.

Dan is er een koudemiddelregeling van de warmtewisselaar, waarbij de warmtewisselaar in de buitenunit in twee delen wordt gesplitst (boven en onder). Het rendement van de warmtewisselaar wordt verbeterd door een optimale regeling van het koudemiddelpad. Het koelmiddel wordt meer in de bovenste warmtewisselaar verdeeld, omdat hier een grotere luchtstroominlaat is.

Comfort Heat Australië

TFS17 ondertegel verwarmingskabels van Comfort Heat Australia zijn geschikt voor gebruik in verschillende vloerverwarmingsinstallaties en zijn geschikt voor grote of kleine ruimtes.

De verwarmingskabel in de dekvloer wordt geïnstalleerd in de cementdekvloer onder de tegels of elk afgewerkt vloeroppervlak. Vloerverwarming heeft een snelle reactietijd en wordt veel toegepast in natte ruimtes. De In-screed-kabel is een retourkabelsysteem (slechts één uiteinde moet worden aangesloten), heeft een output van 175W p/m2 @ 100 mm tussenruimte en is verkrijgbaar in vooraf bepaalde lengtes met cold tails.

Belangrijk in residentiële instellingen voor ouderenzorg is dat de verwarmde ruimtes thermostatisch kunnen worden geregeld op een centrale locatie of lokaal in de kamer. De vloerverwarming is totaal onzichtbaar en produceert weinig warmte. Het systeem veroorzaakt geen stof. Heeft bewegende delen en de werking is volkomen stil. De kabel wordt aangesloten op de 240V-voeding en warmt op en geeft deze warmte af aan het cement rond de kabel. De warmte verplaatst zich van nature naar boven naar het oppervlak van de vloer en in de kamer boven de vloer.

Fletcher-isolatie

De voordelen van het bereiken van een optimale temperatuur zijn gemakkelijk teniet te doen als daarbij ook de luchtkwaliteit in het gedrang komt. Binnen residentiële instellingen voor ouderenzorg is het altijd cruciaal om alleen hoogwaardige componenten te gebruiken, zoals Vapastop 883 Facing Foil van Fletcher Insulation.

Vapastop 883 Facing Foil wordt gebruikt bij de fabricage van airconditioningkanalen als interne voering in combinatie met Semi Rigid Glasswool, waar een hoge scheursterkte en perforatieweerstand vereist zijn naast een hoge mate van flexibiliteit zonder delaminatie van de aluminiumfolie.

Het product heeft een zeer lage doorlaatbaarheid voor waterdamp en andere gassen, waardoor het ideaal is voor luchtbehandelingskanalen. Het is een sterke en duurzame dampremmende laag die helpt bij het voorkomen van vezelerosie van inwendig gevoerde HVAC-kanaalisolatie, wat er anders toe kan leiden dat vezels in de luchtstroom van het systeem komen.

Het biedt uitstekende akoestische absorptie zonder de noodzaak van perforatie bij toepassing op glaswol isolatiedekens en platen. Sisalation Vapastop 883 Aluminium Facing Foil is een volledig afgedicht continu akoestisch membraan (CAM) dat het risico minimaliseert dat vezels de luchtstroom van het kanaal binnendringen. Hij is geschikt voor mechanische reiniging en is ideaal voor toepassingen waar een superieure luchtkwaliteit binnenshuis vereist is.

De bevindingen van de Koninklijke Commissie voor Kwaliteit van Ouderenzorg hadden niet duidelijker kunnen zijn. Tot op heden is de staat van veel faciliteiten gewoon niet up-to-date; en bijgevolg zijn de levensomstandigheden van hun bewoners – onze Australische ouderen – onaanvaardbaar.

Bestekschrijvers opgelet. Door geschikte technologieën van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals hierboven besproken, kunt u dit probleem helpen verlichten en deze mensen de levenservaringen bieden die ze verdienen op een moment dat ze ze hard nodig hebben.

Afbeelding: Renson

leveranciers

EBSA

https://www.architectureanddesign.com.au/Suppliers/EBSA-Pty-Ltd

Renson

https://www.architectureanddesign.com.au/suppliers/renson

Ziekenhuisproducten Australië

hpaust.com

Jacht Verwarming

https://www.architectureanddesign.com.au/suppliers/hunt-heating

Fujitsu

https://www.architectureanddesign.com.au/suppliers/fujitsu-general-aust-pty-limited

Comfort Heat Australië

https://www.architectureanddesign.com.au/suppliers/comfort-heat-australia

Fletcher-isolatie

https://www.architectureanddesign.com.au/suppliers/fletcher-insulation

Comments are closed.