Laminate: State of the Industry 2022

Sommigen noemen het een comeback; anderen zeggen dat het de perfecte timing is. Dan zijn er mensen die geloven dat de heropleving die de Amerikaanse laminaatvloermarkt momenteel doormaakt, niet louter toeval is, maar eerder het natuurlijke verloop van een nog steeds evoluerende productcategorie die blijft groeien onder intense druk van concurrerende harde oppervlakken segmenten.

De meest recente groeispurt van laminaat op de Amerikaanse markt kan rechtstreeks verband houden met de toegenomen binnenlandse productie, aangezien distributeurs en detailhandelaren het gebrek aan een constante aanvoer van rigide core-, SPC- en WPC-producten die nog steeds voornamelijk in het buitenland worden geproduceerd, willen compenseren. Maar vergis u niet: de dramatische ommekeer die de categorie laminaatvloeren de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, met name in 2020, toen het voor het eerst sinds de vroege hoogtijdagen in de VS een hoge dubbelcijferige groei liet zien, is geen toevalstreffer.

Laminaatvloer
De nieuwe Signature-technologie van Mohawk, die te vinden is op geselecteerde RevWood-aanbiedingen, verhoogt de inzet in authenticiteit van het ontwerp.

“Hoewel laminaat een oudere categorie is, in tegenstelling tot de ‘alfabetsoep’ van nieuwe vloeropties, heeft het de tand des tijds doorstaan ​​en bloeit het”, zegt Barbara June, voorzitter van de North American Laminate Flooring Association (NALFA). “Onze leden melden geen verlies van marktaandeel, zelfs niet vóór COVID-19. Ze zijn voortdurend aan het innoveren, niet per se om te concurreren met plastic en andere vloeren, maar omdat we ernaar streven om onze huishoudelijke klanten de beste laminaatvloeren ter wereld aan te bieden. Laminaat heeft een trouwe groep eindgebruikers die de schoonheid, duurzaamheid en duurzaamheid van laminaatvloeren herkent.”

Leden van NALFA-fabrikanten zoals Swiss Krono USA, een huismerkleverancier met een gevarieerd klantenbestand, waaronder retailers, distributeurs en enkele van de grootste namen in vloeren, getuigen van de groei en levensvatbaarheid van het product. “Binnenlandse laminaatvloeren hebben tijdens de COVID-19-periode zeker een sterke stijging doorgemaakt en resulterende wereldwijde beperkingen in de toeleveringsketen, zowel door beschikbaarheid als door de dramatische stijgingen van de transportkosten die we hebben gezien vanuit Azië en Europa”, legt Kevin Brown, executive vice president of sales en marketing uit. . “Wij geloven dat laminaat zijn positie op de markt zal behouden.”

Elk verlies van het aandeel van laminaat aan concurrerende categorieën, volgens Brown, is minimaal geweest – of helemaal niet. “Het grootste deel van de impact van de populariteit van plastic producten is ten koste gegaan van tapijt,” merkte hij op. “Laminaat is een volwassen product dat heeft gereageerd op de plasticdreiging door organische verbetering om het aandeel te beschermen. Deze verbeteringen omvatten decors van betere kwaliteit, meer ingewikkelde texturen en een snelle evolutie van vochtbestendig/waterdicht laminaataanbod.”

Sommige leveranciers aarzelen om de prestaties van laminaat te beschrijven als een heropleving. “Vanuit ons oogpunt is laminaat nooit meer weggegaan”, zegt David Sheehan, vice-president, residentiële harde oppervlakte, Mannington, die nog steeds omzetstijgingen met dubbele cijfers in de categorie meldt. “Dat gezegd hebbende, hebben we het afgelopen jaar om verschillende redenen een hernieuwde belangstelling voor de categorie gezien: eenvoudig te installeren mechanische sluitsystemen; reliëf-in-register ontwerp voor een uiterst realistische textuur; digitaal printen voor scherpe en duidelijke beelden; buitengewone kras- en deukbestendigheid en waterdichte technologieën.”

Seth Arnold, vice-president, residentiële marketing, Mohawk, was het daarmee eens. “Gelamineerd hout is ongetwijfeld nooit meer weggegaan. Onze formule is waterdicht hout met een uitzonderlijke duurzaamheid dat gemakkelijk schoon te maken is, tegen een prijs die ze zich kan veroorloven en waar retailers winst kunnen maken.”

Dat is al lang het winnende voorstel bij Inhaus, wiens steun voor de categorie nooit is afgeweken. “Laminaat is een van de vloercategorieën met de laagste kosten, aangevuld met toonaangevende kras- en slijtvastheid”, zegt Derek Welbourn, CEO van het bedrijf. “De combinatie van toonaangevend ontwerp, slijtvastheid en kosten is een waardevoorstel voor laminaat dat zeer krachtig is.”

Amy Watkins, bedrijfsmanager, Create Flooring, was het daarmee eens. “Het bedrijf boekt succes met zijn Lofts-collectie, en ik denk dat veel daarvan kan worden toegeschreven aan het feit dat Lofts krasvastheid biedt die SPC niet biedt. Dus, gecombineerd met de waterdichtheid, is er een prestatieverhaal.” Dat leidt tot een prijs/waarde-relatie die laminaat “daar” bij SPC plaatst, zei ze.

Factoren die van invloed zijn op groei

De stijging die de categorie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is echter niet zonder uitdagingen. Naast de sterke interesse van de consumenten en het jockeyen onder leveranciers, komt er ook concurrentiedruk die het segment op een significante manier zal beïnvloeden.

“Er is zeker toenemende prijsdruk van nieuwe spelers die de markt betreden (Europa en Azië), waardoor de concurrentie toeneemt”, zegt Bill Ko, CEO van Johnson Hardwood, dat onlangs laminaat aan zijn groeiende portfolio van harde oppervlakken heeft toegevoegd. “De pandemie heeft veel leveringsproblemen veroorzaakt, of het nu gaat om lange doorlooptijden, hogere grondstofkosten of ronduit onvoldoende productiecapaciteit. Dit heeft op zijn beurt geleid tot meer mogelijkheden voor laminaatproducten. Hierdoor zal de binnenlandse laminaatproductie waarschijnlijk niet aan de toenemende vraag kunnen voldoen. Hierdoor is er enige afhankelijkheid ontstaan ​​van geïmporteerde laminaatproducten uit Europa en China.”

Deze factoren drijven ook de verkoopprijs van geïmporteerd laminaat op. “Zeevracht is nog steeds hoog, dus Europa zal hogere kosten hebben dan in de VS gemaakt laminaat, en producten die in China zijn gemaakt, zullen nog hogere kosten hebben als gevolg van lopende tarieven”, voegde Ko eraan toe. “Aan de andere kant, met een beperkte beschikbaarheid van houten vloerproducten, nodigt dit wel uit om laminaat te verkopen, zelfs tegen hogere kosten, omdat er voorraad is.”

Andere waarnemers uit de sector bevestigen de impact van deze factoren. Zoals Brown van Swiss Krono het verwoordde: “De belangrijkste uitdaging is om de snel stijgende grondstof- en productiekosten voor te blijven, de reactie van de consument op de bijbehorende prijsstijgingen in de detailhandel te meten en de productmix te beheren om onze Amerikaanse klanten de benodigde binnenlandse capaciteit te bieden. .”

Het is een gevoel dat wordt herhaald door andere grote leveranciers van laminaatvloeren. “Hoewel de beperkingen in de toeleveringsketen waarschijnlijk in dezelfde mate zullen blijven bestaan, zullen we blijven innoveren en manieren vinden om waarde toe te voegen om onze groei binnen de categorie te verzekeren”, aldus Barron Frith, president van CFL Noord-Amerika. “We bereiden ons voor op een vergelijkbaar jaar vol uitdagingen, maar ook kansen, vooral op het gebied van toegevoegde waarde.”

Over het algemeen zeggen laminaatleveranciers, vooral NALFA-leden, dat ze goed gepositioneerd zijn om eventuele tegenwind het hoofd te bieden. “We hebben allemaal extreme druk gevoeld van de grondstofkosten, de toewijzing van materiaal en de vraag van de klant”, legt June uit. “De positieve kant is dat onze NALFA-productieleden wendbaar zijn en hebben laten zien dat ze zich sneller kunnen aanpassen aan de behoeften van onze respectievelijke klanten, van het creëren van nieuwe en innovatieve producten tot het aanbieden van een bredere mix, terwijl ze tegelijkertijd een hoge waargenomen productwaarde behouden.”

Doorlopende innovatie

Net zoals laminaat baanbrekend was op belangrijke gebieden zoals duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht toen de categorie voor het eerst op de Amerikaanse markt verscheen in het midden van de jaren ’90, wil het segment voortdurende innovaties inluiden terwijl het streeft aandeel te blijven groeien. Deze omvatten verbeteringen in waterbestendigheid en andere prestatieverbeteringen die tot doel hebben de ante op deuk- en krasbestendigheid te verhogen.

Frith van CFL was het daarmee eens. “Toegevoegde waarde/innovatie zal de sleutel zijn voor 2022 om continue groei voor ons in de categorie te verzekeren. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze 86-inch laminaatplanken met AC5 zware commerciële slijtage. Ook het feit dat waterdichte laminaten PVC-vrij zijn, speelt een belangrijkere rol voor milieubewuste consumenten.”

Laminaatvloer
Vooruitgang in digitaal printen maakt de weg vrij voor meer realistische beelden in laminaat. Afgebeeld is Lamdura van Inhaus.

Naast productprestaties boeken leveranciers ook vooruitgang op het gebied van digitaal printen. Een goed voorbeeld hiervan is Mannington’s Restoration-collectie, die verder is verbeterd om de consument minder patroonherhalingen in een enkele installatie te bieden – een kritiek op laminaatvloeren van weleer. “We blijven onze digitale printtechnologie benutten met succesvolle nieuwe introducties die een zinvolle differentiatie bieden aan de consument en de retailer”, zei Sheehan.

In diezelfde geest verhoogde Mohawk de inzet op het gebied van laminaatvloervisuals met het recente debuut van zijn Signature-technologie. De innovatie is gebaseerd op een proces dat natuurlijke ontwerpen vastlegt door het scannen, catalogiseren en behouden van de buitengewone details en variëteit die elke houtsoort gemeen heeft. De microdata worden vervolgens overgebracht naar een vloerplank.

“We brengen 64 informatielagen over op exclusieve, speciaal vervaardigde Signature-platen die een multidimensionale schoonheid creëren die je kunt zien en voelen”, zegt David Moore, senior productdirecteur, hout en laminaat. “Dan bereikt Signature’s helderheidafwerking vier keer meer resolutie dan eerdere methoden en bevat tot 1.000 unieke kleuren in elke vierkante inch. Het resultaat is een vloer die qua uiterlijk en gevoel niet van het origineel te onderscheiden is.”

Eternity, een andere grote leverancier, rekent zwaar op de heropleving van laminaat. En het investeert fors in nieuwe technologie en productieprocessen om die toewijding aan te tonen. “De revolutionaire waterdichte technologie is nog maar het begin van vele toekomstige innovaties”, zegt Isaac Lee, productontwikkeling. Als voorbeeld noemde hij de nieuwe AquaFi Waterproof Laminate Flooring van het bedrijf. Gemaakt in de VS, Eternity AquaFi is GreenGuard Gold-gecertificeerd zonder toegevoegde formaldehyde en wordt geleverd met vooraf bevestigd akoestische pad. Het bedrijf lanceerde ook het merk Ecoessent Premium Aqua-Resilience van waterdichte, milieuvriendelijke composietlaminaatvloeren.

Om niet achter te blijven, maakt CFL, via de populaire AtroGuard-lijn, ook gebruik van geavanceerde digitale printtechnologieën om realistischere beelden weer te geven. “Een van de grootste voordelen voor AtroGuard is de hoeveelheid unieke beelden, waardoor het zeer realistisch is en het erg moeilijk om herhalingen te zien als de vloer eenmaal is geïnstalleerd”, legt Frith uit. “Bij vinylvloeren is dat technisch moeilijker te realiseren, al zijn ze hun achterstand in rap tempo aan het inhalen.”

Vooruitzichten op middellange termijn

Met al die laminaatvloeren in zijn voordeel, is het moeilijk om allesbehalve optimistisch te zijn over de vooruitzichten van de categorie op korte tot middellange termijn. “Laminaat heeft verreweg het meest verantwoorde/duurzame milieuverhaal van vloerbedekkingskeuzes, en dit wint aan populariteit bij de opkomende duizendjarige huiseigenaren”, zei de Zwitserse Krono’s Brown.

Voor Mannington wordt verwacht dat nieuwe groei zal komen van een heropleving bij speciaalzaken in combinatie met een sterke groei van de bouwers. “Thuiscentra blijven ook belangrijke spelers”, merkte Sheehan op, en voegde er echter aan toe dat een deel van het laminaatvastgoed in dat kanaal is omgezet in LVT.

Welbourn van Inhaus voorspelde dat het reparatie- en verbouwingssegment het grootste deel van de groei voor de categorie zal vertegenwoordigen, hoewel hij zei dat hij ook interesse ziet in de bouwsector voor zowel eengezins- als meergezinstoepassingen. “Laminaat heeft in 2021 een aanzienlijke groei doorgemaakt en we zien dit doorzetten in 2022.”

Zoveel hangt natuurlijk af van hoe de zaken uitpakken met de huidige uitdagingen in de toeleveringsketen. “Als onze toeleveringsketens stabiliseren en we in staat zijn om tot een meer betaalbare prijsstructuur te komen, heeft deze categorie zeker een kans om langer mee te gaan dan we denken. Omdat hout en SPC-producten niet zo krasbestendig zijn, heeft waterbestendig laminaat een goede kans om marktaandeel terug te winnen dankzij de nieuwere technologieën waardoor hoogwaardig laminaat er niet alleen uitziet en aanvoelt als echt hout, maar ook beter presteert .”

Volgens leveranciers zullen deze attributen de aantrekkingskracht van de categorie alleen maar vergroten buiten de traditionele toepassingen voor vervanging van woningen. “We zien enorme kansen in zowel de speciaalzaken als onze bouw-/meergezinssegmenten,” merkte Mohawk’s Moore op.

Comments are closed.