How consumers discover products on social media

(Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: HubSpot.com. Het is bewerkt voor inhoud en stijl.)

Bij marketing draait alles om het ontmoeten van mensen waar ze zijn – en vaak zijn ze op sociale media. Om deze reden is het het perfecte voertuig voor productontdekking. Natuurlijk zijn niet alle sociale-mediaplatforms gelijk gemaakt, vooral als het gaat om productontdekking. Dus als u de platforms wilt lokaliseren die consumenten het meest gebruiken voor productonderzoek, bent u hier aan het juiste adres.

Wat is shopperonderzoek?

Shopperonderzoek onderzoekt hoe, wanneer en waar klanten interactie hebben met merken om bedrijven een beter inzicht te geven in het consumententraject van ontdekking tot conversie.

Shopperonderzoek is van cruciaal belang voor een beter begrip van de customer journey, van de eerste zoekopdrachten tot websitebezoeken en uiteindelijke aankopen. Bovendien heeft de komst van digital-first en mobile-first interacties dit onderzoek nog belangrijker gemaakt, aangezien de customer journey nu van begin tot eind meerdere paden en contactpunten omvat.

Potentiële kopers kunnen bijvoorbeeld via een vriend over uw merk horen, hun productonderzoek doen op sociale media en vervolgens via hun mobiele apparaat communiceren met uw e-commerce winkel.

Door alle touchpoints tijdens deze reis te begrijpen, kunnen bedrijven meer naadloze en gestroomlijnde ervaringen voor consumenten creëren en de algehele ROI verhogen.

Top social-mediakanalen die consumenten gebruiken voor productontdekking

Tweeëntwintig procent van de consumenten ontdekt nieuwe producten het liefst via sociale media, volgens HubSpot’s 2022 State of Consumer Trends Report. Laten we eens nader kijken naar de kanalen die ze gebruiken voor productonderzoek:

Gen z

Zevenenvijftig procent van gen z heeft de afgelopen drie maanden nieuwe producten op sociale media ontdekt en 71% zegt dat ze daar het vaakst producten ontdekken. Bijna de helft (49%) van de generatie z-consumenten ontdekt nieuwe producten het liefst via Instagram Stories. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat 90% van de mensen een bedrijf volgt op Instagram. Bovendien rangschikt gen z Instagram als hun favoriete app voor sociale media.

Op de tweede plaats wil 41% nieuwe producten ontdekken via een korte video, zoals een TikTok of Instagram Reel. Omdat deze platforms een jonger publiek trekken, klopt dit.

Millennials

Millennials ontdekken het liefst nieuwe producten via feeds of story posts. Dit kan van alles zijn, van een Instagram-verhaal tot een Facebook-bericht. Vooral Facebook is de sociale app die millennials het meest bezoeken, op de voet gevolgd door YouTube.

Bovendien ontdekken millennials graag nieuwe producten via korte video’s (36%).

generatie x

Gen x ontdekt vaker nieuwe producten op social media dan welk ander kanaal dan ook, ook al heeft dat niet de voorkeur. Net als millennials vinden ze waarschijnlijk nieuwe producten via feeds of verhalen.

Interessant is dat deze leeftijdsgroep graag nieuwe producten ontdekt via korte video’s (41%) in gelijke mate als gen z. Het is duidelijk dat korte, snackbare inhoud aantrekkelijk is voor deze doelgroep. In feite was 36% van de TikTok-gebruikers in 2021 tussen de 35 en 54 jaar oud, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor.

Babyboomers

Sociale media vallen plat voor boomers – een magere 17% heeft er de afgelopen drie maanden een product op ontdekt en slechts 4% heeft in die tijd een product op een sociale app gekocht.

Dat gezegd hebbende, van degenen die sociale media gebruiken, ontdekt 42% het liefst nieuwe producten via feedposts. De platforms die ze het meest bezoeken zijn Facebook, YouTube, Instagram en Pinterest.

Naar welke soorten productinhoud kijken of reageren consumenten?

productonderzoek
Als het gaat om merkgerelateerde posts op sociale media, vindt 48% van de mensen grappige en herkenbare inhoud het meest memorabel.

Als u sociale media wilt gebruiken, is het een goed idee om te weten welke soorten merkinhoud consumenten leuk vinden.

Bijna de helft van de consumenten (48%) vindt grappige inhoud het meest memorabel, gevolgd door herkenbare inhoud. Bovendien is het maken van inhoud die uw product of dienst onder de aandacht brengt, zoals een demo, recensie of zelfstudie, ook zeer gedenkwaardig voor 36% van de consumenten.

Onderzoeksgewoonten op sociale media

productonderzoek
Wat productonderzoek betreft, is Facebook het leidende sociale platform, gevolgd door YouTube.

Om meer te weten te komen over de sociale netwerken waar mensen het liefst surfen voor productonderzoek, heb ik een peiling gehouden onder 304 mensen die Lucid Software gebruiken.

Op het eerste gezicht lijken de onderzoeksgegevens eenvoudig: Facebook is verreweg de marktleider als het gaat om productonderzoek en eventuele aankopen, gevolgd door YouTube.

Maar dat is niet het hele verhaal. Een deel van de reden waarom Facebook en YouTube zo hoog scoren voor productonderzoek is vanwege hun enorme gebruikersbestand – Facebook heeft bijvoorbeeld drie keer het gebruikersbestand van Instagram, ondanks dat het eigendom is van hetzelfde bedrijf.

Het is ook vermeldenswaard dat hoewel Facebook-marketing een breder publiek aanspreekt voor productonderzoek, volume alleen geen garantie is voor conversie. Gebruikers op Pinterest, TikTok en Reddit zijn over het algemeen veel meer betrokken bij hun sociale gemeenschap, wat betekent dat als uw merk hun aandacht kan trekken, u substantiële consumentenloyaliteit kunt creëren.

LinkedIn vertrouwt ondertussen op authenticiteit en autoriteit om vertrouwen te wekken, terwijl Twitter draait om wat er op dit moment trending is.

Op welk social media platform moet je producten op de markt brengen?

Facebook

Facebook heeft maar liefst 2,7 miljard actieve dagelijkse gebruikers en bestaat al sinds het begin van de jaren 2000. Het publiek omvat meerdere leeftijdsgroepen en strekt zich uit over de hele wereld, waardoor het voor de meeste merken een solide plek is om zichzelf op de markt te brengen.

Het belangrijkste is dat 78% van de Amerikaanse consumenten nieuwe producten op Facebook ontdekt, meer dan enig ander platform.

Als het gaat om het op de markt brengen van uw product, heeft u veel gratis en betaalde opties op Facebook. Hier zijn een paar voorbeelden van elk.

Gratis promotie

Inmiddels weet je waarschijnlijk dat elk bedrijf een Facebook-bedrijfspagina kan maken. Nadat u een bedrijfspagina heeft gemaakt, kunt u berichten over uw producten en aanbiedingen delen. Als je tevreden klanten hebt, kun je ze zelfs vragen om je bedrijf op Facebook te beoordelen, zodat prospects die onderzoek doen, kunnen zien hoe je je klanten in het verleden tevreden hebt gesteld.

Naast het maken van een pagina om uw merk uit te lichten, kunt u uw producten ook op Marktplaats van Facebook plaatsen. Marktplaatsvermeldingen kunnen productfoto’s, prijzen, productspecificaties en aankoopinformatie bevatten. Hoewel individuele gebruikers de Marketplace vaak gebruiken om items te verkopen die ze niet langer aan andere mensen willen, komen Facebook Business-pagina’s ook in aanmerking om deze functie te gebruiken.

Overweeg ook om te praten over je producten of aanbiedingen op Facebook Stories. Dit kan wat extra inspanning vergen, omdat je dan moet filmen of content moet maken in het Story-formaat, maar het kan je helpen om beter in contact te komen met potentiële kopers die een beter idee willen hebben van waar je merk over gaat.

Betaalde promotie

Omdat Facebook’s feed algoritmisch de voorkeur geeft aan berichten van individuele accounts boven bedrijven, zou je kunnen besluiten dat je geld in Facebook-advertenties wilt steken.

Facebook Ads heeft een solide trackrecord. Naar schatting adverteerden in 2021 10 miljoen bedrijven op het platform.

Met Facebook-advertenties kun je advertenties maken met een bepaald doel voor ogen, zoals conversies of voetverkeer in de winkel. Met de gedetailleerde advertentiesoftware kunt u ook specifieke demografische doelgroepen targeten.

Als Facebook-adverteerder kun je ofwel een bericht promoten dat je al hebt gemaakt om ervoor te zorgen dat het wordt weergegeven in feeds van gebruikers in jouw demografie, of je kunt native-advertenties maken die in feeds of in de zijbalken van Facebook kunnen verschijnen. Hoewel gepromote berichten eruitzien als een gemiddeld bericht met een eenvoudige tag die aangeeft dat ze zijn gepromoot, lijken de native-advertenties meer op traditionele advertenties om gebruikers duidelijk te maken dat de inhoud die ze zien, wordt betaald.

Als u op video gebaseerde advertenties wilt lanceren, kunt u met Facebook ook video-inhoud promoten of InStream-advertentieplaatsingen kopen die worden weergegeven in Facebook Live-video’s of langere video’s die andere gebruikers hebben geüpload.

Instagram

Hoewel Instagram in de bovenstaande peiling op de derde plaats staat, moet je het niet negeren, vooral als je je richt op generatie z of millennials die de primaire doelgroep van het platform vormen.

Door de visuele lay-out van Instagram is het al jaren een hotspot voor influencer-marketing. Influencers plaatsen regelmatig gesponsorde foto’s en video’s over hun ervaringen met producten. Net als YouTube publiceren deze influencers ook regelmatig videoberichten of verhalen met tutorials, recensies en unboxings met betrekking tot een product.

Naast influencer marketing promoten veel merken hun producten ook op Instagram Stories, Instagram Live en via standaard video- of fotoposts op Instagram Feed.

Naast gratis strategieën biedt Instagram nu ook Shoppable-berichten. Met Shoppable-berichten kun je een product promoten in een Instagram-bericht dat linkt naar je Facebook-catalogus.

Om in aanmerking te komen voor Shoppable-berichten, moet je een Instagram-bedrijfspagina hebben die is gekoppeld aan een Facebook-catalogus. Deze functie is ook alleen voor bedrijven die fysieke goederen verkopen.

LinkedIn

Het LinkedIn-platform, dat de nadruk legt op netwerken en carrièregerelateerd gebabbel, is mogelijk zeer geschikt voor productmarketing in B2B-, academische of professionele industrieën. Mensen die productonderzoek doen op dit platform, zijn mogelijk op zoek naar een service, tool of software die hun carrière kan escaleren of werkdagen kan vergemakkelijken.

Als je producten op de markt brengt zoals software, online cursussen, bedrijfsgerelateerde publicaties of iets anders dat een professional of student kan helpen zijn werk beter te doen, dan is LinkedIn de perfecte keuze voor jou. Als u echter meer algemene, consumentgerichte producten zoals make-up of huisdecoratie verkoopt, wilt u misschien meer marketinginspanningen steken in andere platforms op deze lijst, zoals Facebook of Instagram.

Hoewel het professionele karakter van LinkedIn en zijn publiek misschien niet geschikt is voor alle merken, biedt het platform nog steeds een verscheidenheid aan mogelijkheden voor merken om er gebruik van te maken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de B2B-leads rechtstreeks van LinkedIn komt.

LinkedIn lijkt erg op Facebook omdat je gratis over je product of dienst kunt posten, of advertenties kunt kopen of promotie kunt plaatsen om informatie over je bedrijf centraal te krijgen in feeds.

Twitter

Twitter heeft ongeveer 200 miljoen dagelijkse gebruikers met verschillende achtergronden, geografische locaties en sectoren. De brede demografie kan solide marketingmogelijkheden bieden voor veel verschillende soorten bedrijven. Vanwege het brede gebruikersbestand, wil je misschien een account op Twitter maken en regelmatig posten voor merkbekendheid.

Als je geïnteresseerd bent in videomarketing, kun je ook experimenteren met de live videofunctie van Twitter en deze gebruiken om een ​​tutorial of Q&A over je product te filmen.

Naast gratis berichten over uw product, kunt u ook betalen voor gerichte advertenties of gepromote tweets. Twitter beweert dat zijn advertentie-ROI 40% hoger is dan die van sommige andere sociale kanalen.

Hoewel de ROI van Twitter-advertenties en het gebruikersbestand veelbelovend klinkt, vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom het zo laag scoort in de bovenstaande peiling.

Wat uiteindelijk Twitter op de laatste plaats zou kunnen brengen, is het trendgerichte karakter ervan. Het platform moedigt mensen aan om met elkaar in contact te komen en tweets of opmerkingen te plaatsen over actuele gebeurtenissen, trending hashtags of hun mening over andere specifieke onderwerpen.

Merken en productdiscussies zijn beide gangbaar op het platform, maar gebruikers kunnen naar Twitter gaan om meer te weten te komen over wat er in de wereld gebeurt, in plaats van over nieuwe producten. Wanneer mensen wordt gevraagd te kiezen op welk platform ze het meeste productonderzoek doen, is het niet verwonderlijk dat Facebook of YouTube een meer voor de hand liggende keuze lijkt dan Twitter.

Hoewel je op Twitter zou moeten zijn vanwege het enorme gebruikersbestand en de advertentie-ROI, moet je rekening houden met de behoefte van het publiek om trendy en geïnformeerd te blijven terwijl je berichten en advertenties voor het platform maakt. Dit kan u helpen om sociale inhoud te maken die deze doelgroepen aanspreekt en tegelijkertijd informatie verweeft over hoe waardevol uw product is.

De juiste platforms voor productmarketing identificeren

Hoewel het weergeven van advertenties en productpromoties op elk sociaal platform de conversie kan stimuleren, is het een goed idee om u te concentreren op platforms met doelgroepen die al goed aansluiten bij uw merk.

Een breder publiek is bijvoorbeeld actief op zoek naar producten of doet onderzoek naar merken op Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest, terwijl Reddit- en Twitter-gebruikers meer trendgericht zijn. Evenzo, als u een B2B-bedrijf op de markt brengt, ziet u mogelijk een betere ROI van advertenties op een professioneel netwerk, zoals LinkedIn, dan advertenties op een meer consumentvriendelijk platform zoals Instagram.

Comments are closed.