Builder: State of industry 2022

bouwer
Bouwer Staat van de industrie

Door KJ Quinn – “Vluchtig” is een woord dat vaak wordt gebruikt om de woningbouwmarkt te beschrijven – en met goede reden. Terwijl de productie voor één huis een stijging met dubbele cijfers laat zien ten opzichte van vorig jaar, temperen bouwmaterialen en arbeidstekorten, de betaalbaarheid van woningen en achterstanden de groeivooruitzichten voor 2022, aldus waarnemers.

“Er zijn zoveel problemen die het beheer van het bedrijf ingewikkeld maken”, zegt Graham Howerton, president van FEI Group, ‘s lands grootste netwerk van aannemers voor binnen- en buitenafwerking. “We krijgen vertragingen van 60 tot 90 dagen en de achterstanden stapelen zich het afgelopen jaar op. We wachten op de installatie van ramen, HVAC en apparaten, zodat we in de kasten kunnen vallen.”

Dit alles heeft invloed gehad op de prijzen van nieuwe huizen, wat de betaalbaarheid voor sommige kopers beperkt. “Om te voorkomen dat de betaalbaarheidsproblemen in de toekomst verergeren, moeten beleidsmakers de supply chain-uitdagingen aanpakken die de productie van nieuwe woningen belemmeren”, aldus Robert Dietz, senior vice-president en hoofdeconoom van de National Association of Home Builders (NAHB). “Het helpen van bouwers om de productie te verhogen, zal ook de snelle stijging van de huizenprijzen die het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden, vertragen.”

Toch blijven huizenbouwers bezig. De huizenverkoop in de VS stegen in november met 11,8%, de meest recente periode waarvoor betrouwbare gegevens beschikbaar zijn. Dat vertaalt zich in 1,68 miljoen eenheden, op jaarbasis, en vertegenwoordigt een stijging van 8,3% over dezelfde periode in 2020, meldde het Census Bureau. Maar dat is nog steeds minder dan het tempo van 1,73 miljoen dat in maart werd bereikt, een hoogste punt in 14 jaar. “Aan het begin van het jaar was er een sterke start van de woningbouw, omdat huizenbouwers een groot deel van de huizen bouwden die vóór de bouw werden verkocht”, zegt Fan-Yu Kuo, econoom van NAHB. “Hogere kosten en beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen en kavels hebben enige ontwikkeling vertraagd.”

Voor sommige bouwers is de vraag echter voelbaar. “De omzet is er”, zegt Howerton van de FEI Group. “Onze regionale en nationale huizenbouwers verplaatsen zoveel vuil als ze ooit hebben gedaan. Maar het is moeilijker om werk gedaan te krijgen dan ooit tevoren. Als we 25% meer installaties hadden dan we nu hebben, denk ik niet dat we de arbeid zouden hebben om het werk gedaan te krijgen.”

Volgens het Census Bureau zijn de gegevens over vergunningen voor eengezinswoningen sinds juni 2021 min of meer gelijk gebleven op seizoensgecorrigeerde basis als gevolg van hogere ontwikkelings- en bouwkosten. “De vraag blijft solide, maar de betaalbaarheid van woningen zal in 2022 waarschijnlijk afnemen met stijgende rentetarieven”, legt Dietz uit.

De grootste dalingen deden zich voor in de regio’s Noordoost, Midwest en West. Ondertussen zag het zuiden – waar het grootste deel van de woningbouw plaatsvindt – een daling van bijna 2% in het starten van eengezinswoningen. Deze activiteit moet echter met een korreltje zout worden genomen, zeggen experts, omdat deze kan worden vertekend door pieken en dalen in belangrijke regio’s. “We hadden jaar na jaar een aanzienlijke omzetstijging op alle locaties in het land, hoewel onder ons budget/verwachtingen dat we eind 2020 voor 2021 hadden gesteld”, legt Larry Barr, co-CEO van Artisan Design Group (ADG), een Southlake , Texas gevestigde dealer van vloerproducten en diensten voor woningbouwers. “Het voor de hand liggende tekort aan de verwachtingen was de leveringsbeperkingen die we allemaal ondervonden en blijven doen, evenals de meeste transacties met arbeidsproblemen.”

Het nieuws op het huizenfront is echter niet allemaal somber. Particuliere eenheden die in november werden goedgekeurd door bouwvergunningen, stegen met 3,6% tot 1,712 miljoen eenheden op jaarbasis. Dat ligt in hetzelfde tempo als de maand ervoor, die 4% hoger was dan het herziene tarief van september en 3,4% hoger dan het tempo van oktober 2020. Het leeuwendeel van de bouwvergunningen is afkomstig van vergunningen voor eengezinswoningen, die met bijna 3% zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand tot een percentage van 1,07 miljoen.

Wat echter zorgwekkend is, zijn de 152.000 eengezinswoningen die zijn goedgekeurd maar nog niet met de bouw zijn begonnen, maar liefst 43,4% meer dan een jaar geleden. Dit is een grimmige herinnering dat bouwers een gestage stroom van hout en andere bouwmaterialen nodig hebben om projecten in beweging te houden. “Het aantal eengezinswoningen dat is toegestaan, maar waarvan de bouw nog niet is begonnen, blijft toenemen, wat een duidelijk teken is van aanhoudende problemen met de toeleveringsketen”, legt Kuo van NAHB uit.

Macro-problemen

Een van de grootste uitdagingen in de toeleveringsketen waarmee bouwers te maken hebben, zijn vertragingen bij de levering van materiaal. “Het meest voor de hand liggende zijn de wereldwijde logistieke zorgen die verband houden met importonzekerheid”, zegt Dan Butterfield, vice-president residentiële verkoop bij Dal-Tile. “Daarom hebben we de focus verlegd naar productoplossingen van Noord-Amerika.”

De materiaalschaarste zou in het eerste kwartaal van dit jaar kunnen afnemen, wanneer de woningbouw in het noordoosten en middenwesten door het weer vertraagt. Bouwers geven inderdaad de voorkeur aan leveranciers die zich snel aanpassen en flexibeler en opportunistischer worden met lokale diensten. “Productie in de staat is een cruciaal contactpunt”, zegt Larry Browder, executive vice president sales bij Crossville. “Maar we hebben allemaal geleerd dat vroege communicatie van alle partijen de sleutel is tot het behoud van consistentie in de levering van goederen en diensten die de consumenten verwachten.”

Verstoringen van de toeleveringsketen en het vooruitzicht van een hogere rente in de toekomst dreigen de betaalbaarheidsproblemen de komende maanden te verergeren. De betaalbaarheid van woningen bleef stabiel op het laagste niveau in ongeveer tien jaar, aangezien hogere huizenprijzen de lagere hypotheekrente compenseerden om de betaalbaarheid in het derde kwartaal stabiel te houden, meldde NAHB. “Aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketen van bouwmaterialen en tarieven op Canadees hout en Chinees staal en aluminium blijven een opwaartse druk uitoefenen op de bouwkosten en huizenprijzen”, verklaarde Chuck Fowke, NAHB-voorzitter en een op maat gemaakte huizenbouwer uit Tampa, Florida, in een persbericht. .

Hoewel de houtprijzen sinds de pandemie volatiel zijn, blijft houtskeletbouw de dominante bouwmethode voor eengezinswoningen. “Uit een recent NAHB-onderzoek bleek dat maar weinig bouwers melding maakten van een overstap – of neiging om over te stappen – weg van traditionele houtskeletbouwmethoden”, meldde Kuo van NAHB. “Tweeëntachtig procent van de bouwers die op het onderzoek reageerden, noemde een gebrek aan werknemers en onderaannemers met de nodige ervaring als een belangrijke belemmering om over te stappen van houtskeletbouw.”

Wanneer problemen met de toeleveringsketen afnemen, zullen arbeidsproblemen naar voren komen als de belangrijkste beperkende factor voor woningbouw, zeggen experts. Het tekort aan bouwvakkers is de afgelopen 10 jaar goed gedocumenteerd. “In 2011 noemde slechts 13% van de bouwers arbeidskwesties als een belangrijk punt van zorg, vergeleken met 71% op dit moment”, benadrukt Dietz van NAHB.

Sommige regio’s hebben te maken met een kleiner aantal ambachtslieden dan andere, wat een directe invloed kan hebben op de snelheid waarmee ze op de markt komen. “De uitdagingen in de toeleveringsketen, arbeidstekorten en prijsinstabiliteit zijn allemaal problemen die volgend jaar van invloed kunnen zijn op de verkoop van eengezins- en meergezinsvloeren”, zegt Todd Hershauer, directeur, meergezins-, bouwer en SFR, Mannington Mills. “Het is belangrijker dan ooit om een ​​goede communicatie te hebben tussen fabrikant, vloeraannemer en bouwer om de huidige situatie te beheersen.”

Dal-Tile’s Butterfield voegde toe: “De beschikbaarheid van arbeidskrachten wordt in veel opzichten op de proef gesteld. Installatievriendelijke producten, zoals onze RevoTile, zijn een voorbeeld waarbij innovatie dergelijke problemen kan helpen oplossen.”

Trends die van invloed zijn op vloeren

Repel van Shaw Floors, hier afgebeeld in Wayward Hickory-patroon, is een waterbestendig hardhout voor dagelijks morsen en spatten.

De behoefte aan vloeren in de eengezinswoningenmarkt is veel groter dan verwacht. Alle bouwsegmenten groeiden, zeggen waarnemers, van instapniveau en inruil tot luxe. De business op instapniveau groeide het meest, met een extra vraag die werd gecreëerd door eengezinsbouw-to-rent-applicaties. “We verwachten dat de vraag in 2022 zal blijven groeien, maar niet in dezelfde mate als in 2021”, zegt Scott Gibson, senior director of sales operations, builder and multi-family, Mohawk.

Jay Smith, vice-president verkoop, bouwer en meergezinswoningen, Shaw Industries, voegde toe: “Over de hele linie zien we dat consumenten bereid zijn zwaar in hun huizen te investeren, en dat stimuleert de trend naar duurdere goederen in de detailhandel. Huiseigenaren hechten meer waarde aan duurzaamheid dan ooit, en ze zijn bereid meer uit te geven om de levensduur van hun investering te garanderen.”

Huizenkopers zouden beter opgeleid zijn dan ooit tevoren, omdat ze hun huiswerk hebben gedaan voordat ze een keuze maakten. “Hoewel mooie en glamoureuze marketing uitnodigend is, kijken consumenten daar vaak overheen om de beste producten te vinden die bij hun behoeften en levensstijl passen”, aldus Crossville’s Browder.

De keuze voor woningen en vloeren verschilt vaak per generatie. Millennials vormen bijvoorbeeld het grootste deel van de huizenkopers en willen eerder een kleinere woning of meergezinswoning in een stedelijk gebied dat gunstig is voor zowel werk als recreatieve activiteiten, aldus Mannington’s Hershauer. “Ze hebben ook belang bij de milieu-impact van de vloer die ze kiezen. Deze en andere factoren zijn van invloed op het ontwerp en de soorten vloerproducten in eengezins- en meergezinswoningen.”

Een belangrijk element van eengezinsbouw is de gemiddelde woninggrootte, die steeds groter wordt. De gemiddelde grootte is 5,5% hoger op 2.502 vierkante voet, terwijl de mediane grootte ongeveer 8,5% hoger is op 2.280 vierkante voet, volgens NAHB. Ondertussen steeg het percentage woningen met vier of meer slaapkamers en drie of meer badkamers met respectievelijk 45% en 32%, dichter bij de pieken van 2015.

“We beginnen een lichte toename te zien van eengezinswoningen, aangezien meer kopers op zoek zijn naar meer ruimte en een groot deel van het personeel vanuit huis zal blijven werken”, legt Barr van ADG uit.

Vloerkeuzes worden gedeeltelijk beïnvloed door de manier waarop deze ruimtes worden gebruikt. Tapijt blijft een van de meest betaalbare vloerbedekkingen, aangezien de meeste productiebouwers producten van basiskwaliteit gebruiken. “Consumenten brengen meer tijd thuis door en ervaren uit de eerste hand het comfort en de rust die tapijt biedt”, zegt Shaw’s Smith. “En bouwers profiteren van de snellere doorlooptijden op zachte oppervlakken, waardoor ze binnen het budget en op schema blijven.”

bouwer
Installatievriendelijke producten zoals Dal-Tile’s RevoTile is een voorbeeld van innovatie die het probleem van de beschikbaarheid van arbeid helpt oplossen.

Veel huishoudens hebben beide echtgenoten die thuis werken en kinderen die deelnemen aan online leren, een nieuwe dynamiek als gevolg van bezorgdheid over de veiligheid op de werkplek en op school als gevolg van COVID19. Daartoe zijn akoestiek en geluidsreductie steeds prominentere factoren geworden die het koopgedrag sturen. “Het stijgende tapijtvolume vertelt ons dat huizenkopers zachtere oppervlakken in hun selecties opnemen”, merkte Michael Mulligan op, vice-president, resident sales, Tarkett Home. “Nu veel mensen thuis werken, biedt tapijt huiseigenaren een product dat kan helpen bij het beheersen van geluid.”

Harde oppervlakken groeien veel sneller in een- en meergezinswoningen. “We blijven de verschuiving naar harde oppervlakken zien, met name LVT”, zegt Brent Flaharty, senior vice president en chief customer experience officer, Armstrong Flooring. “De beelden worden steeds realistischer, vormen en maten veranderen en worden steeds gemakkelijker beschikbaar, en het onderhoud en de duurzaamheid sluiten goed aan bij de hedendaagse consument.”

SPC- en WPC-producten breiden zich uit naar gebieden die voorheen door tapijt werden bezet, wat dealers de mogelijkheid biedt om de waarde van elke verkoop aanzienlijk te verhogen. “We zien nog steeds significante verschuivingen in de richting van SPC-producten”, zei Howerton van de FEI Group. “De vraag naar producten met een stijve kern en SPC-producten blijft groeien ten opzichte van ontworpen en massief hardhouten producten.”

Een punt van zorg met de opgehoopte vraag naar SPC-producten in de bouwmarkt is volgens Howerton echter extra potentiële druk op een reeds uitgedaagde toeleveringsketen. “We zijn heel dicht bij het belasten van die specifieke productcategorie”, legde hij uit. “Als een paar van de grotere, nationale bouwers dat product standaard maken voor hun pakketten, zal de rest van de markt volgen en kunnen we mogelijk leveringsproblemen krijgen.”

Comments are closed.