20 social media mistakes to avoid in 2022

fouten op sociale media
Van het delen van inhoud van lage kwaliteit op Instagram tot het negeren van vermeldingen op Twitter, Hubspot.com deelde de 20 belangrijkste fouten op sociale media die je moet vermijden.

(Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Hubspot.com en werd bewerkt voor inhoud en stijl.)

Volgens HubSpot Blog-onderzoek van 2021 naar trends op het gebied van sociale media, zegt 77% van de marketeers voor sociale media dat marketing van sociale media in 2021 enigszins tot zeer effectief was voor hun bedrijf. We praten vaak over de beste strategieën om te gebruiken op sociale media, maar vraag je je ooit af wat de social media fouten die je moet vermijden? In dit artikel behandelen we de belangrijkste fouten op sociale media die per platform moeten worden vermeden.

Social media fouten die je moet vermijden: Instagram

1. Nieuwe functies negeren

Instagram evolueert voortdurend. Dit jaar heeft het sociale netwerk verschillende grote functies aangekondigd die het aan het testen is of volledig uitrolt, zoals de Creators Marketplace, supervisietools voor tieners, vastgezette berichten, Reels tot 90 seconden – en dat zijn er maar een paar.

Wat vaak gebeurt wanneer het platform nieuwe functies uitrolt, is dat het prioriteit geeft aan accounts die ze gebruiken. Toen Reels bijvoorbeeld voor het eerst werd gelanceerd, gaf het algoritme prioriteit aan accounts die ze gebruikten, waardoor ze meer bereik en vertoningen kregen, dan degenen die video’s op de feed plaatsten.

Met dit in gedachten is het belangrijk dat bedrijven op de hoogte blijven van de nieuwste functies die uitkomen en hoe deze het algoritme van het platform zullen beïnvloeden.

Hoewel een kleinere wijziging, zoals een nieuwe knop op het tabblad Winkelen, mogelijk geen invloed heeft op uw dagelijkse activiteiten, kan een nieuwe, grotere wijziging een herziening van de strategie rechtvaardigen.

2. Geen livestreaming

Live streaming is een van de krachtigste tools op Instagram. In feite heeft de HubSpot Blog uitgevoerd een enquête in november 2021 om marketingtrends voor sociale media te ontdekken en ontdekte dat het een van de grootste ROI’s biedt in vergelijking met andere formaten. De ondervraagde marketeers plaatsten het zelfs op de tweede plaats in de trends op het gebied van sociale media die in 2021 de grootste ROI opleverden, achter korte video’s. Bovendien zegt 52% van de marketeers die er vorig jaar in hebben geïnvesteerd, dat het beter presteerde dan verwacht.

Livestreaming is een geweldige manier om je publiek te betrekken en realtime feedback te krijgen die je kan helpen je Instagram-strategie te optimaliseren.

3. Video’s uploaden met TikTok-watermerken

Toen Reels voor het eerst werd gelanceerd, geloofde iedereen dat dit een reactie was op het succes van TikTok. Dit werd onofficieel bevestigd toen Instagram op zijn makersaccount aankondigde dat het wijzigingen aanbracht in het algoritme, met name de rollen die het gebruikers aanraadde.

Volgens een artikel van The Verge, zei de netwerkwoordvoerder dat gebruikers via een enquête hebben gemeld dat video’s die van andere platforms zijn gerecycled, een negatieve gebruikerservaring kunnen bieden. Als zodanig zal Instagram beginnen met het deprioriteren van video’s die duidelijk gerecycled zijn.

Een manier om te weten of een video gerecycled is? Het TikTok-watermerk. Dit verschijnt wanneer gebruikers een video uploaden naar het korte videoplatform en deze vervolgens opslaan. Wanneer het wordt gedeeld, wordt het watermerk weergegeven.

De les hier is dat als je op meerdere sociale-mediaplatforms gaat cross-posten, je ervoor moet zorgen dat je de originele inhoud uploadt en deze aanpast in de app. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van uw inhoud behouden blijft en zorgt ervoor dat deze niet in de schaduw wordt geplaatst wanneer deze wordt gepubliceerd.

4. Inhoud van lage kwaliteit delen

Het hoofd van Instagram zei onlangs dat het platform niet langer een app voor het delen van foto’s is. Hoewel dat misschien waar is, zijn visuals nog steeds koning en als je succesvol wilt zijn op het platform, moet je inhoud van hoge kwaliteit produceren.

Kijk maar naar Twitter, hoewel je afbeeldingen en video’s kunt uploaden, is het een op tekst gebaseerde app. Van threads tot retweets, de hoofdfeed is ontworpen om prioriteit te geven aan geschreven inhoud.

Hetzelfde geldt voor Instagram. Visuals zijn overal op het platform en als die van jou niet in orde zijn, zul je moeite hebben om de aandacht van je publiek vast te houden.

5. Je biografie vergeten

Je Instagram-bio is een heel klein deel van je profiel, maar het heeft zoveel kracht. Om te beginnen is het een belangrijk punt van vindbaarheid. Wanneer gebruikers naar accounts op het platform zoeken, helpt de informatie in uw bio hen om u te vinden. Van uw gebruikersnaam tot uw bedrijfscategorie tot uw biobeschrijving.

Je bio is ook een plek om je gebruikers te converteren. Instagram probeert gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. Daarom kunnen gebruikers tegenwoordig een merk ontdekken en een aankoop doen zonder de app te verlaten.

Dat is ook de reden waarom het platform beperkt wanneer en waar je externe links kunt delen. Een van de twee plaatsen is in je Instagram-bio. Met een Linktree kunt u meerdere links in uw bio opnemen en uw publiek naar uw website, bestemmingspagina, productpagina en meer leiden.

6. Een persoonlijk account hebben in plaats van een zakelijk account

Doe je Instagram goed als je geen zakelijk account hebt? Als u aan het twijfelen bent tussen een persoonlijke en een zakelijke, is dit de reden waarom u het zou moeten hebben: analyse.

Als je een zakelijk account hebt, heb je toegang tot een hele reeks gegevens die je anders niet zou weten. Alles, van hoe uw gebruikers u vinden tot welke berichten het meeste verkeer genereren. Dat inzicht is van onschatbare waarde bij het uitbouwen van je Instagram-strategie en het verkrijgen van inzicht in wat resoneert met je publiek.

7. Volgers kopen

Als je een klein bedrijf op Instagram bent en je geloofwaardigheid wilt opbouwen of misschien meer postbetrokkenheid wilt krijgen, kun je overwegen volgers te kopen. Ze kosten tenslotte niet veel en je kunt van de ene op de andere dag duizenden volgers hebben. Maar er is een addertje onder het gras, anders zou iedereen het doen.

Volgers kopen is als het ontvangen van een onterechte cheque, er wordt je iets van waarde beloofd, maar in werkelijkheid is er niets. Hoewel je misschien een boost in volgers krijgt, zullen die volgers je op de lange termijn niet helpen. Het zijn vaak bot-accounts die uw inhoud niet betrekken, delen of promoten. Dit zal ook uw gegevens aanzienlijk vertekenen, waardoor het moeilijk wordt om te weten welke strategieën daadwerkelijk werken. De enige manier om dit te garanderen, is door je volgers te laten groeien met behulp van organische methoden.

8. Bijschriften overslaan

Als uw foto of video de aandacht van uw gebruiker trekt, kan uw bijschrift ervoor zorgen dat ze blijven. Veel merken zien het bijschrift over het hoofd en richten zich in plaats daarvan op het creëren van geweldige visuele middelen. Beide spelen echter een even grote rol bij het betrekken van het publiek.

Je bijschrift kan meer context bieden aan je bericht en conversies stimuleren. Zorg er dus voor dat je bijschrift geen bijzaak is terwijl je aankomende berichten voorbereidt.

Social media fouten om te vermijden: TikTok

1. Te promotioneel zijn

TikTok is een plek voor authenticiteit. In werkelijkheid, een studie van Nielsen uit 2021 onthulde dat 64% van de TikTok-gebruikers zegt dat ze zichzelf kunnen zijn op TikTok. Bovendien zegt ongeveer 56% van de TikTok-gebruikers dat ze video’s kunnen plaatsen die ze elders niet zouden plaatsen.

Als je op het platform gaat om simpelweg je producten en diensten te promoten, kan het moeilijk zijn om grip te krijgen. Richt u in plaats daarvan op het delen van een levensstijl, met name de levensstijl van uw doelgroep. Hun uitdagingen en pijnpunten kunnen voor herkenbare, grappige inhoud zorgen. Hoe authentieker uw inhoud is, hoe beter deze zal presteren in de app.

2. Virale geluiden gebruiken in advertenties

Virale geluiden komen en gaan snel op de app. Het gemiddelde geluid is een week of twee houdbaar, daarom is het geweldig om in je berichten te gebruiken. Het is echter geen geweldige strategie voor advertenties.

Waarom? Welnu, een advertentie zal waarschijnlijk enkele weken lopen en tegen die tijd zal het geluid niet langer populair zijn. In feite kunnen gebruikers het geluid beu zijn en het gebruik ervan kan uw sympathie als merk schaden.

Verouder uw advertentie niet door trends op te nemen die zeker zullen verdwijnen. Blijf in plaats daarvan bij groenblijvende inhoud die altijd werkt.

3. Geen filters gebruiken

Net zoals geluiden viraal gaan op TikTok, doen filters dat ook. Van effecten die je gezicht vergroten tot effecten die je naar de ruimte brengen, er is zoveel om uit te kiezen. Voor merken biedt dit veel mogelijkheden om creatief te zijn en plezier te hebben met je publiek.

Natuurlijk is het bij elke trend belangrijk om te weten wanneer je moet meedoen en wanneer je moet overslaan. Als iets niet in lijn is met uw waarden of strategie, doe dan niet mee, want er zal een andere om de hoek zijn die beter zal zijn.

Fouten op sociale media om te vermijden: Twitter

1. Vermeldingen negeren

Sociale media zijn tweerichtingsverkeer. Je deelt en je publiek reageert. Te vaak richten merken zich op delen en vergeten ze te communiceren met hun gemeenschap. Op Twitter is dit vooral gemakkelijk als een op tekst gerichte app.

Merken twitteren weg en vergeten te reageren op vermeldingen, die waardevolle inzichten in de merkperceptie kunnen bevatten. Dit leidt ons naar onze volgende fout, in het onderstaande gedeelte.

2. Te vaak retweeten

Wanneer een gebruiker op je Twitter-profiel terechtkomt, moeten ze een goed idee hebben van waar je over gaat en weten wat ze van je pagina kunnen verwachten. Als uw pagina voor 90% geretweet is, wordt het moeilijk om die beoordeling te maken. Zorg in plaats daarvan voor een gezonde mix van tweets, retweets, antwoorden en discussies.

3. Hetzelfde tweeten

Stel je voor dat je een winkel binnenstapt en overal hetzelfde artikel ziet staan. Zodra je je realiseert dat er niets nieuws te ontdekken valt, verlies je interesse en loop je snel weg. Zie uw Twitter-pagina als uw winkel: hoe meer variatie u heeft, hoe meer mogelijkheden u heeft om uw publiek aan te trekken en hen aan te moedigen te blijven.

Hoewel het waardevol is om goed presterende inhoud opnieuw te gebruiken, is het belangrijk om het over een lange periode te verspreiden, zodat het elke keer vers lijkt. Je moet ook proberen nieuwe invalshoeken te vinden om je inhoud een nieuw leven te geven.

4. Het behandelen als andere sociale platforms

Twitter is een van de weinige sociale netwerken waar geschreven inhoud koning is. Als je actief bent op YouTube, TikTok en Instagram, kom je misschien in de verleiding om diezelfde aanpak ook voor Twitter te gebruiken.

De gouden regel op social media is echter om je content aan te passen aan het platform, niet andersom. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je waarschijnlijk snel van een video-first-benadering naar een tekst- en audio-forward-benadering op Twitter zult moeten gaan.

Social media fouten om te vermijden: Facebook

1. Een laag responspercentage hebben

Wanneer je op een Facebook-pagina terechtkomt, is een van de eerste dingen die je ziet het reactiepercentage op berichten van de pagina. Het geeft een eerste indruk van het merk en de relatie met zijn potentiële klanten.

Een hoog responspercentage suggereert dat je een geweldige klantenservice hebt, terwijl een laag percentage aangeeft dat je ofwel niet actief bent op het platform of dat je misschien moeite hebt met de klantenservice. Hoewel dit een schijnbaar klein onderdeel van uw profiel is, kan het een grote indruk achterlaten.

2. Negatieve opmerkingen verwijderen

Negatieve opmerkingen maken deel uit van de sociale aanwezigheid van elk merk. Er is vast wel ergens een ontevreden klant of een gefrustreerde volger en soms komen ze precies in uw opmerkingen terecht.

In een poging om het imago van uw merk te beschermen, wilt u de opmerking misschien helemaal verwijderen. Een solide reactie op uw ontevreden volger kan echter in uw voordeel werken. Reageren op negatieve opmerkingen laat je publiek zien dat je moeilijke gesprekken niet uit de weg gaat. Het kan ook andere klanten sussen die soortgelijke zorgen hebben.

3. Geen aangepaste fotoomslag hebben

Alles op je Facebook-pagina kan je merk helpen of schaden en zoals we weten, zit de duivel in de details. Een aangepaste fotoomslag is een geweldige manier om u te onderscheiden van uw concurrenten, die hun logo’s of stockfoto’s kunnen gebruiken, of erger nog, helemaal niets.

Kies in plaats daarvan voor iets dat iets zegt over uw merk en spreekt tot uw waarden of uw cultuur. Het gebruik van een afbeelding met een emotionele aantrekkingskracht zal waarschijnlijk een veel betere impact hebben dan een eenvoudige stockfoto die ons vertelt over uw product of dienst.

4. Je gemeenschap verwaarlozen

Facebook is een van de beste plaatsen om een ​​community op te bouwen. Van Facebook-groepen tot livestreams, er zijn veel manieren om met je publiek te communiceren. Zo bouw je tenslotte merkloyalisten op. Het komt niet door het delen van promotionele inhoud, maar door consistente en oprechte interacties.

Zodra je je Facebook-pagina begint te zien als een tool voor het bouwen van een community, zul je resultaten gaan zien.

5. Je concurrenten negeren

Een van de handigste tools op Facebook is de mogelijkheid om meer te weten te komen over uw concurrenten in uw analysedashboard. Met behulp van gegevens die je al hebt gedeeld, kan Facebook een lijst met voorgestelde concurrenten samenstellen en je vertellen hoe je tegenover hen presteert.

Dit kan dan als maatstaf dienen om te bepalen hoe goed je het doet en waar je naar moet streven. Weten wat je niet moet doen kan net zo belangrijk zijn als weten wat je wel moet doen. Hoewel deze lijst niet uitputtend is, is het een redelijk goede plek om te beginnen en je op het goede spoor te houden.

Comments are closed.